Χίος

Η μικρή απόσταση που χωρίζει τη Χίο από τις Μικρασιατικές ακτές, η μεγάλη της έκταση, το κλίμα της, η ευφορία της Χιακής γης με τη μοναδική στο κόσμο μαστίχα, υπήρξαν οι σημαντικότεροι λόγοι που το νησί κατοικήθηκε συνεχώς και αδιαλείπτως απο τη περίοδο του λίθου.

Ο Νομός Χίου έχει έκταση 904 τετρ. χιλιόμετρα. Αποτελείται από τρία νησιά, τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Η Χίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Β. Α. Αιγαίου και πέμπτο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα, με μήκος ακτών 213 χλμ. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μικρά Ασία και απέναντι από τη χερσόνησο της Ερυθραίας, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο Πορθμό. Ο πληθυσμός της Χίου φθάνει τους 54.000 κατοίκους που ζουν τόσο στην πόλη της Χίου, όσο και στα 64 χωριά του νησιού.

Χίος η ποικιλόμορφη…
Η Χίος είναι ένα νησί που σε κάθε βήμα σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Η Χιακή γη, εύφορη και ιδιαίτερη σε κάθε της γωνιά, με μεγάλες μορφολογικές διαφορές ανάμεσα στην κεντρική, βόρεια και νότια πλευρά, έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους της να δημιουργήσουν διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης ακόμα και από χωριό σε χωριό.

     Έτσι σε κάθε χωριό και σε αποστάσεις όχι πολύ μακρινές μεταξύ τους, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους, το κλίμα και την απόσταση από τη θάλασσα, συναντάμε διαφορετικές καλλιέργειες, διαφορετικές κατοικίες, διαφορετική αρχιτεκτονική, διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα, ακόμα και διαφορετικούς χορούς και έθιμα. Γι αυτό το λόγο, δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς το νησί με δυο λόγια.  Μπορεί όμως να υποσχεθεί πως όσες μέρες κι αν διαθέσετε για τις διακοπές σας εδώ, δεν θα βαρεθείτε!

Πως θα έρθετε
Στο νησί της Χίου μπορείτε να έρθετε με πλοίο και με αεροπλάνο. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

  • Οι πτήσεις εσωτερικού εκτελούνται σήμερα από τρείς ελληνικές αεροπορικές εταιρίες. Την Ολυμπιακή, Astra και την Aegean Airlines. Η πτήση από την Αθήνα προς Χίο διαρκεί περίπου 35 λεπτά.
  • Δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες εκτελούν δρομολόγια που συνδέουν το νησί με το λιμάνι του Πειραιά καθημερινά. Η Hellening Sea Ways και η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου. Τα δρομολόγια εκτελούν ταχύπλοα και συμβατικά πλοία και η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 4,5 μέχρι 9 ώρες αντίστοιχα.
  • Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, το νησί συνδέεται με τα εξής λιμάνια: Τα γειτονικά νησιά της Μυτιλήνης (καθημερινά), της Σάμου και της Λήμνου. Της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης , της Καβάλας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχουν συνδέσεις και με άλλα νησιά.
  • Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς και από τη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα με το λιμάνι του Τσεσμέ, το οποίο απέχει οδικώς μία ώρα από τη Σμύρνη.
  • Τέλος από το λιμάνι της Χίου, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια για τις Οινούσσες και τρεις φορές την εβδομάδα για τα Ψαρά.